Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нов индекс показва кой е най-изгодният ипотечен кредит

2 коментара

В България стартира първият индекс на средния годишен процент на разходите (ГПР) по ипотечни кредити, съобщиха от банково-финансовия сайт “Моите пари” www.moitepari.bg.

Индексът се пресмята, като се вземат под внимание пазарните дялове на 15-те водещи банки (които имат  98.72% пазарен дял при левовите ипотечни кредити в България), като сайтът използва ГПР по най-добрата оферта в лева на всяка банка-участник в индекса. ГПР е единственият обективен критерий, който включва не само обявената лихва, но и всички такси и комисионни, платими от клиента. Според изчисленията на “Моите пари” средният размер на ГПР по ипотечни кредити, отпуснати в лева към май 2006 г., е 8.02%.

Досега потребителите нямаше как да видят изменението на средната цена на ипотечните кредити в България, което би им помогнало да се ориентират в тенденциите и доколко изгоден кредит теглят. Това се промени с публикуването на първия индекс на ГПР по ипотечни кредити, с помощта на който по-добре ще преценят банковите оферти за жилищен кредит. А това е често едно от най-значимите финансови решения в живота на всеки.

Следва да се има предвид, че изчисляването на ГПР при ипотечни кредити следва същата методология като тази, която се регламентира в Закона за потребителския кредит, като се добавят всички разходи, комисионни и такси, свързани с кредита.

При изчисляване на ГПР се счита, че кредитът се обслужва редовно през целия срок и че лихвените нива остават същите през целия период на кредита.

Новият индекс показва ясна тенденция на намаляване на ГПР по ипотечните кредити – от 11.10% през септември 2005 г. до 8.02% през май 2006 г., т.е. при 20-годишен жилищен кредит от 50 000 лв. и стойност на имота 80 000 лв., потребителят би платил средно общо 99 522.46 лв. с 366.63 лв. месечна вноска сега при средно 120 124.71 лв. с месечна вноска 469.34 лв. преди 9 месеца.

Спадът на индекса се дължи на изострената конкуренция между банките и започналия процес на плавно приближаване до западноевропейските нива на лихвите, коментират анализаторите на “Моите пари”.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. chicho skruch
    #2

    егати банките,егати дьржавата за осем месеца разлика 20602.25лева ,та значи тези които са теглили кредит преди осем месеца са могли да си купят още 25% повече .е някой може ли да направи обоснован икономически анализ,щото за мен това е много ясно -пладнещки обир

  2. finansista
    #1

    браво на пичовете от моите пари, че са се сетили да изчислят нещата. така поне ще сме наясно с положението :-) но се чудя дали лихвите ще продължават да падат особено при положение че лихвите на европейско равнище се вдигат плавно...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.