Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

ODIT.info > Дискусия > Трудови отношения Започни нова тема

Тема. Запор върху обезщетение

 Запор върху обезщетение трайчо (гост) 20.11.2009 09:17

Здравейте, ще бъда благодарен ако някой може да ми отговори, ходих при двама адвокати, но те са на различни мнения. Значи питането ми е следното:
ЧСИ е наложил запор на всички банкови сметки на наша служителка, включително на банковата сметка, по която НОИ превежда суми от болнични. Служителката е бременна и ще бъде с болнични доста време. Въпроса е дали ЧСИ има право да налага запор върху обезщетения за временна нетрудоспособност /болнични/? И едно уточнение - служителката е осигурявана върху максимума - 2000 лв, и обезщетението от НОИ е в размер около 1550 лв. В ГПК е посочено, че може да се налага запор върху пенсия и трудово възнаграждение, че може да се удържа определен % от заплатата, но не е ясно може ли да се удържат сумите от болничните.

Ако някой е минал по този път, моля да разкаже.
Предварително благодаря.
Лек и успешен ден!

 RE: Запор върху обезщетение wdn (гост) 20.11.2009 09:31

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
ОТДЕЛ “ПРАВЕН”
София 1303
бул. “Ал. Стамболийски” № 62-64
тел. 926-10-10, факс 926-14-40
ДО
РАЙОННО /СТОЛИЧНО/ УПРАВЛЕНИЕ
”СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
гр. …………………………………



ОТНОСНО: постъпващите в Националния осигурителен институт запорни съобщения за налагане на запори върху обезщетения, изплащани от фондовете на държавното обществено осигуряване



Във връзка с уеднаквяване практиката в териториалните поделения на НОИ при постъпване на запорни съобщения за налагане на запори върху получаваните от лицата парични обезщетения, отпускани и изплащани по реда на Част първа, Глава ІV от Кодекса за социално осигуряване, даваме следните указания:

Съгласно чл.341, ал.1 от ГПК /отм. – ДВ, бр. 59/2007г., в сила от 01.03.2008г./ и чл.446, ал.1 от новия ГПК /ДВ, бр.59/2007г., в сила от 01.03.2008г./ изпълнението може да бъде насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималното месечно трудово възнаграждение.

Следователно, когато се касае за налагане на запори върху парични вземания на длъжника е необходимо да се преценява и факта, дали те произлизат от труд или от друг вид правоотношения.

Обезщетенията и помощите, изплащани от фондовете на държавното обществено осигуряване по реда на Част първа, Глава ІV от Кодекса за социално осигуряване нямат характер на трудови възнаграждения или на възнаграждения, произтичащи от труд. Същите се изплащат за обстоятелството, че за лицето е възникнал даден осигурителен риск. Например – лицето ползва отпуск за временна неработоспособност, бременност и раждане, за отглеждане на малко дете или е останало без работа. С други думи обезщетенията от държавното обществено осигуряване се изплащат за обстоятелството, че лицето е в невъзможност да упражнявава трудова дейност или че е останало без работа, а не защото упражнява такава.

Предвид гореизложеното липсва законно основание принудителното изпълнение в изпълнителния процес да се насочва срещу получаваните от лицата обезщетения, изплащани от фондовете на държавното обществено осигуряване с изключение на пенсиите, които чл.341, ал.1 от отм. ГПК и чл.446, ал.1 от новия ГПК изрично посочват като парично вземане, върху което могат да се налагат запори.

Във връзка с това след получаване на запорно съобщение от държавен или частен съдебен изпълнител за налагане на запор върху парично обезщетение, изплащано от фондовете на ДОО, същото следва да бъде връщано на съответния съдебен изпълнител. Връщането на запорното съобщение е необходимо да бъде придружено с обяснително писмо, в което е необходимо да бъдат изложени мотиви относно липсата на законно основание за налагането и изпълнението на подобен запор.

Нагоре

 RE: Запор върху обезщетение satanasowa Профил Изпрати email 20.11.2009 09:34

Запор върху обезщетение не можете да правите, но трябва да уведомите ЧСИ

 RE: Запор върху обезщетение трайчо (гост) 20.11.2009 09:37

МНОГО МНОГО БЛАГОДАРЯ!

Ще подготвим писмо до ЧСИ да вдигне запора на сметката,по която НОИ превежда сумите от болнични.

Успех на всички!

 RE: Запор върху обезщетение IvayloPopov Профил 20.11.2009 09:40

Надали ще вдигне запора на сметката. Това е нормална разплащателна сметка, по която могат да постъпват всякакви суми. По-скоро трябва да промени запорното съобщение, че сумите които постъпват от НОИ, да не се пипат.
 

 RE: Запор върху обезщетение TatianaP Профил 09.04.2012 15:03

Здравейте,
ЧСИ е наложил запор на банковата ми сметка, по която очаквам да ми се преведе обезщетение за безработица. Говорих с въпросния ЧСИ и ми казаха, че трябва от НОИ да ми дадат някаква бележка с която да удостоверя, че по въпросната сметка ще ми се изплаща обезщетение и след това ще вдигнат запора на въпросната сметка. Да, но от НОИ ми казаха, че не можели да ми дадат нищо. Щели да си ми предедат обезщетението и да се оправям. Нямали разпореждане да дават такива неща и да ако искам да си занеса на ЧСИ разпореждането от НОИ за обезщетението. Но в това разпореждане има само периода и сумата, но не и сметката.
Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно, моля ви за съвет как трябва да постъпя. Наистина ли НОИ не са длъжни (или нямат право) да ми дадат такава бележка. Или ако декларирам лично, че това е сметката, дали ЧСИ ще го признае.
Много благодаря предварително!
реклама

ODIT.info > Дискусия > Трудови отношения