Стартира първият индекс за ипотечните кредити
Стартира първият индекс за ипотечните кредити / netinfo

В България стартира първия индекс на средния Годишен Процент на Разходите по ипотечни кредити.

За първи път потребителят ще може да види на www.moitepari.bg каква е реалната средно-пазарна цена на ипотечните кредити, както и тенденциите за промени при условията за кредити.

При изчисляването на средно-пазарната цена на ипотечните кредити се вземат под внимание пазарните дялове на 15-те водещи банки (които имат 98.72% пазарен дял при левовите ипотечни кредити в България). МОИТЕ ПАРИ използва Годишния Процент на Разходите (ГПР) по най-добрата оферта в лева на всяка банка-участник в индекса. ГПР е единствения обективен критерий, който включва не само обявената лихва, но и всички такси и комисионни платими от клиента. Според изчисленията на МОИТЕ ПАРИ средният размер на ГПР по ипотечни кредити отпуснати в лева към май 2006 е 8.02%.

Досега потребителите нямаше как да видят изменението на средната цена на ипотечните кредити в България, което би им помогнало да се ориентират в тенденциите и това доколко изгоден кредит теглят. Това се промени с публикуването на първия индекс на ГПР по ипотечни кредити, с помощта на който по-добре ще преценят банковите оферти за жилищен кредит. А това е често едно от най-значимите финансови решения в живота на всеки.

Следва да се има предвид, че изчисляването на ГПР при ипотечни кредити следва същата методология като тази, която се регламентира в Закона за Потребителския Кредит, като се добавят всички разходи, комисионни и такси свързани с кредита. При изчисляване на ГПР се счита, че кредитът се обслужва редовно през целия срок и че лихвените нива остават същите през целия период на кредита.

Индексът на МОИТЕ ПАРИ показва ясна тенденция на намаляване на ГПР по ипотечните кредити – от 11.10% през септември 2005 г. до 8.02% през май 2006 г., т.е. при 20-годишен жилищен кредит от 50000 лв. и стойност на имота 80000 лв., потребителят би платил средно общо 99522.46 лв. с 366.63 лв. месечна вноска сега при средно 120124.71 лв. с месечна вноска 469.34 лв. преди 9 месеца. Спадът на индекса се дължи на изострената конкуренция между банките и започналия процес на плавно приближаване до западноевропейските нива на лихвите.

На www.moitepari.bg можете да използвате и удобен кредитен калкулатор, чрез който можете да изчислите ГПР по конкретни офертите за кредити.

http://www.moitepari.bg